اگر قصد دارید به یک سخنران ماهر و حرفه ای تبدیل شوید ، ما در این مقاله نکات مهمی را برای موفقیت در سخنرانی ها بیان کرده ایم که می توانند جذابیت و موفقیت یک سخنران را بالا ببرد.
انسان ها موجوداتی اجتماعی هستند و بر قراری ارتباط در ذات آن ها نهادینه شده است و در واقع اجتناب ناپذیر است . به همین دلیل نیز اهمیت دارد که شما بتوانید این نیاز به ارتباط با دیگران را در خود تقویت کنید تا از این ارتباط نتیجه ای مطلوب کسب کنید .
سخنرانی کردن تنها به منظور قرار گرفتن در جمعی بزرگ و بیان مطالب علمی یا آموزشی نیست . حتی یک گفت و گوی ساده نیز خود یک سخنرانی محسوب می شود و چقدر لذت بخش است که شما به این کار مسلط باشید . از آن جایی که همه ی کار های ما با سخن گفتن آغاز می شود موفقیت های ما نیز در گرو چگونه سخن گفتن و است .
باید این موضوع را همیشه در نظر داشته باشید که خوب سخن گفتن می تواند باعث افزایش کاریزمای شخصیتی شما شود و این ویژگی نیز به شما در انجام اکثر کار هایتان کمک شایانی می کند .
همه ی ما شخنران هستیم و تنها تفاوت ما با سخنوران بزرگ دنیا همین چند نکته ای است که در ادامه برایتان بازگو می کنم . خواهشمندم این نکات را یادداشت کرده و آن ها را با خود تمرین و تکرار کنید تا در شما تقویت شوند زیرا برقراری ارتباط جز مهم ترین نیاز های ما انسان ها است و موفقیت های ما چه در زمینه زندگی شخصی و یا کسب و کار در گروی این نیاز حیاتی است .
حتما دلیل خوبی وجود دارد که می گویند : کار نیکو کردن از پر کردن است . چرا که بدون تمرین نمی توانید یک سخنران با اعتماد به نفس و پر جذبه باشید . فکر کردن خوب است اما با فکر کردن زیاد نتنها شما چیزی به دست نمی آورید بلکه از دست می دهید !
بله، از دست می دهید و آن چیز زمان، با ارزش ترین سرمایه شما است . شما باید تحقیق کنید، فکر کنید و موضوع مورد نظرتان را برای سخنرانی انتخاب و آماده کنید اما فکر کردن بیش از اندازه نتیجه ای مطلوب تر برای شما به همراه ندارد . در عوض تمرین کردن همان متن سخنرانی نتایج چشم گیری را به دنبال دارد .
تمرین کردن شما می تواند حتی صحبت کردن در یک جمع باشد . این گونه می توانید خود را بسنجید و در برخورد هایی که از اطرافیانتان دریافت می کنید نکته های موثری برای ارتقای خود پیدا کنید .
مانند هر کار دیگری برای انجام این کار یعنی سخنرانی کردن نیز نیاز است تا شما اول برنامه ریزی کنید . باید یک برنامه ی عالی و بی نقص برای برقراری ارتباط خود داشته باشید . زمانی که می خواهید این کار را انجام دهید باید مانند یک نویسنده فکر کنید که پاراگراف اول یک کتاب و یا نوشته از اهمیت بسیار ویژه و بالایی برخوردار است .
این پاراگراف باید بی نهایت جذاب باشد و مخاطبین را در همان ابتدای راه درگیر و مجذوب خود کند . زمانی که یک مشتری می خواهد کتابی را خریداری کند کتاب را باز می کند و اولین پاراگراف از اولین صفحه را می خواند اگر او را جذب کرد آن کتاب را به سبد خریدش اضافه می کند و در غیر این صورت آن کتاب را به قفسه ها باز می گرداند .
دقیقا مشابه همین موضوع را در سخنرانی کردیم داریم و شما باید تمام تلاشتان را بکنید تا در همان دقایق ابتدایی کار مخاطبین خود را جذب کنید تا به قول معروف میخ کوب شوند و مشتاق ادامه ی سخنان شما باشند . برای شروع این کار به شما پیشنهاد می کنم که از یک خبر دست اول و مهم، حقیقتی نایاب و یا یک آمار جالب شروع کنید . این توصیه ی من نیست در واقع تمام سخنرانان به نام دنیا از این قانون پیروی می کنند .
اگر برنامه ریزی داشته باشید دیگر ترسی از سخنرانی ندارید و تنها با کمی تکرار و تمرین قطعا مخاطبین را مجذوب و شیفته ی خود می کنید .
اگر قصد دارید که به یک سخنران حرفه ای تبدیل شوید یک راه کار برایتان دارم . توصیه می کنم که داستان سرایی کنید !! بله . داستان گفتن چند مزیت دارد که یکی از مهم ترین آن ها این است که ترس شما را از بین می برد . زمانی که شروع به انجام این کار کنید خودتان متوجه می شوید که منظورم چه چیزی بوده است .
در نهایت از شما می خواهم که برنامه ای عالی و کامل برای خودتان ترتیب دهید و حتی مطالب کوتاه و از پیش تعیین شده ای را هم آماده ارائه داشته باشید تمام این کا ها به شما کمک می کنند تا مسیر درستی را طی کنید و تسلط کافی بر روی موضوع و کارتان داشته باشید .
تسلط داشتن بر روی محتوایتان تنها امتیاز شما برای تبدیل شدن به سخنران ماهر نیست . این که شما بایستید و جملات از پیش تعیین شده ای را به زبان بیاورید شما را در این مسیر موفق نمی کند . شما به عنوان یک سخنران باید حتما با مخاطبینتان ارتباط برقرار کنید .
این یک کار برد برد است . یعنی این که هم برای شما مفید است و هم برای مخاطبین . اول این که شما احساس انزوا نمی کنید و این به شما کمک می کند تا راحتتر صحبت کنید . مزیت بعدی برای مخاطبان است که با شما احساس راحتی می کنند و حرف های شما را نتنها گوش بلکه در حس می کنند . مزیت دیگری که دارد این است که سخنرانی شما به یک سخنرانی خشک و یکنواخت تبدیل نمی شود .
اگر از خود می پرسید که خب باید چگونه این کار را انجام دهم ؟ من این را در ادامه به شما می گویم .
از افراد حاضر در سالن پرسش های هدایت کننده بپرسید و آن ها را تشویق کنید تا با شما مشارکت کرده و سوال بپرسند و در صرت امکان تبادل نظر کنید و اجازه دهید تا یکی دو نفر از آن ها نیز نظر خودشان را بیان کنند .
یکی از بهترین توصیه هایی که بزرگ ترین سخنرانان دنیا برای مبتدیان دارند این است که سخنرانی های ضبط شده ی خود را ببینید و گوش کنید . این کار باعث می شود که مهارت های سخنوری تان را به شکل چشم گیری بهبود ببخشید و نقاط ضعفتان را تقویت کنید . یکی از مواردی که حتما باید در سخنرانی خود دقت کنید و آن را هر چه سریع تر اصلاح کنید مکث های بی مورد و بی موقع است .
این کار عدم تسلط شما را نان می دهند و برای یک سخنران اصلا ویژگی پسندیده ای نیست . اگر بتوانید که از سخنرانی خود فیلم بگیرید و ظاهرتان را در حین صحبت کردن تماشا کنید می توانید ایرادات زیادی را حذف کنید و به یک سخنران حرفه ای تبدیل شوید . به حالات صورتتان در حین سخنرانی دقت کنید و سعی کنید در بهترین وضعیت خودتان صحبت کنید و نمونه باشید .
حتما تا به حال درباره ی زبان بدن شنیده اید، اما آیا تا به حال به این فکر کرده اید که چگونه می توانید از این زبان مهم در مراسم های سخنرانی خود استفاده کنید ؟!
اگر تا به امروز به این موضوع توجه نکرده بودید باید همین حالا دست به کار شوید و این زبان را یاد بگیرید . این کار باعث می شود که مخاطبین شما نشانه هایی ثابت و دقیق در مورد وضعیت درونی تان دریافت کنند . برای مثال اگر عصبی باشید یا به آن چه می گویید اعتقاد نداشته باشید، مخاطب خیلی زود خواهد فهمید و این اصلا برای شما خوب نیست .
توصیه ای که برای شما دارم این است که به زبان بدن خود دقت کنید و نکاتی مانند موارد زیر را رعایت کنید الگوی خود قرار دهید .
لحن صحبت کردن شما باید با موضوعی که راجب به آن حرف می زنید مطابقت داشته باشد . ریتم صدای شما نباید یکنواخت و کسل کننده باشد . بعضی وقت ها نیاز است تا کمی هیجان به سخنرانی تان دهید و حتی می توانید جو را کمی گرم و شاد کنید . اما طبق برنامه ای که برای خودتان چیده اید پیش روید و از موضوع خارج نشوید و کار را در دست داشته باشید .
شمرده شمرده صحبت کنید و ارام نفس بکشید این کار تسلط بالای شما را در سخنرانی کردن نشان می دهد . تند حرف زدن باعث می شود که مخاطبین گوششان خسته شود و از یک زمانی به بعد دیگر به حرف هایتان با دقت مانند قبل گوش نمی دهند .
مثبت اندیشی تفاوتی بزرگ در موفقیت ارتباطات شما ایجاد می کند، چون به شما کمک می کند تا بیشتر احساس اعتماد به نفس داشته باشید . ترس باعث می شود تا به آسانی در چرخه ی منفی بافی بیفتید . به خصوص دقیقا قبل از شروع صحبت، افکار خود تخریبی مثل ” من هرگز در این کار موفق نمی شوم ” یا ” من با سر به زمین خواهم خورد ” اعتماد به نفس تان را پایین می آورند و احتمال نرسیدن به آن چه را که واقعا توانش را دارید، افزایش می دهند .
از القای باور مثبت و تصویر سازی برای افزایش اعتماد به نفس خود استفاده کنید . این کار قبل از شروع سخنرانی یا ارائه بسیار مهم است . یکی از راه حل هایی که در این زمینه می توانید استفاده کنید تجسم کردن این است که تجسم کنید در حال ارائه ای موفق هستید و وقتی این کار تمام شد مخاطبین با تشویق کردن از شما قدردانی می کنند .
استفاده از این افکار و تکرار جمله های مثبت مانند ” من می توانم از پس هر چیزی بر آیم ” و غیره به شما کمک چشم گیری می کند .
برای شروع سخنرانی می توانید از این تکنیک استفاده کنید . در ابتدا در مقابل کسانی که با آن ها راحت هستید و مهم تر از همه به آن ها اعتماد دارید سخنرانی کنید . دلیل این کار این است که این افراد به شما کمک می کنند و نظرشان را صادقانه به عنوان یک مخاطب به شما اعلام می کنند و این کار باعث ارتقای خودتان می شود .
در ابتدای این مقاله راجب به این موضوع توضیحاتی را ارائه دادم . با توجه به آن ها سعی کنید برای سخنرانی های خود مقدمه ای زیبا و جذاب تهیه کنید . حتی توصیه می کنم زمان زیادی را برای تهیه و جمع آوری یک مقدمه ی مجذوب کنند بگذارید .
یک فرد سخنران ماهر در مقدمه ای که تهیه می کند باید نکات زیر را رعایت کنید :
مانند برنامه ریزی این تکنیک نیز بسیار موثر است و به شما در ارائه یک سخنرانی خوب و بی نقص کمک می کند . از ایرادات و اشکالاتی که باید حتما آن ها را در سریع ترین زمان ممکن اصلاح کنید یادداشت برداری کنید و مدوام به خودتان یادآوری کنید که آن کار را رها کنید و به جای آن ها نقاط قوتی را ایجاد کنید .
حتی می توانید برای زمان ارائه خود، نکات و یا جملاتی را آماده کنید و یادداشت کنید تا در سخنرانی از آن ها استفاده کنید . در کل نوشتن خود نوعی یادگیری و یاد آوری است که در هر زمینه ای توصیه می کنم از آن قافل نشوید .
تا این جای شما را با ۱۰ تکنیک مهم و موثر برای این که یاد بگیرید چگونه به یک سخنران ماهر تبدیل شوید، آشنا کردیم . اما مهم ترین نکته ای که همیشه حتی به خودم می گویم این است که ” شروع کنید ” .
همه این را می دانند که سخت کار دنیا شروع کردن است و مطالعه ی نکات، تکنیک ها و آموزش ها تنها مسیر را برایتان روشن می کنند اما عملی شدن آن و نتیجه گرفتن از آن ها در گروی شروع کردن و اقدام کردن شما است .
در زیر برای انگیزه گرفتن شما ، لیستی از بهترین سخنرانی های تاریخ از بزرگان را آماده کرده ایم ، که خواندن آن می تواند جذاب و مفید باشد.
معروف ترین سخنرانان انگیزشی جهان
سخنران ماهر تاریخ