هدف گوگل همیشه ارائه محتوای مرتبط و باکیفیت به کاربران خود بوده است. گوگل این کار را از طریق الگوریتمهایی انجام میدهد که نحوه رتبهبندی وبسایتهای مختلف در صفحه نتایج جستجوی گوگل را تعیین میکنند. اما برای بهبود هرچه بیشتر نتایج جستجوی کاربران، گوگل به طور مداوم الگوریتمهای اصلی خود را به روز میکند. با این وجود، سئوکاران سایت چگونه میتوانند صفحات سایت خود را همگام با تغییرات و بهروزرسانیهای الگوریتم های گوگل سئو یا بهینه کنند؟ در این مقاله بررسی میکنیم که الگوریتم گوگل دقیقاً چیست، چرا بهروزرسانی میشود و چرا مهم است که از تغییرات و بهروزرسانیهای این الگوریتمها مطلع باشید.
برای درک بهتر نحوه عملکرد الگوریتمهای گوگل، ابتدا الگوریتم را تعریف میکنیم؛ یک الگوریتم مجموعه خاصی از دستورالعملها یا فرآیندهایی است که برای حل یک مشکل یا انجام یک کار باید دنبال شود. مثلاً دستور پخت یک غذا، یک الگوریتم عملی است، زیرا هنگام تهیه یک غذا، نمیتوانید همه مواد را همزمان با هم مخلوط کنید.
در مورد الگوریتمهای گوگل هم همین نکات مطرح است. هنگامی که کاربری یک کوئری را در گوگل جستجو میکند، سیستم پیچیده الگوریتم جستجوی گوگل، اطلاعات را از فهرست جستجوی خود بازیابی و جمعآوری میکند؛ سپس بهترین و مرتبطترین نتیجه ممکن را در یک لحظه به کاربر نشان میدهد. مثلاً وقتی عبارت «آموزش جامع سئو» را در نوار جستجوی گوگل تایپ میکنید، گوگل میلیونها نتیجه را برای عبارت شما پیدا میکند.
اینجاست که گوگل با استفاده از الگوریتمهای خود، انتخاب میکند که چه نتایجی را در چه جایگاههایی از صفحات نتایج جستجو (SERP مخفف search engine results pages) به شما نمایش دهد تا مرتبطترین صفحه با عبارت موردنظرتان را پیدا کنید. از این رو لازم است که صاحبان وبسایتها، سایت خود را برای الگوریتم های گوگل سئو کنند.
برای یادگیری تمام فرآیندهای دیجیتال مارکتینگ مانند سئو سایت، تحقیق کلمات کلیدی، تولید محتوا و… به همراه ابزارهای مربوط به آنها مثل گوگل آنالیتیکس، گوگل تگ منیجر و بسیاری موارد دیگر به مجموعه آموزش دیجیتال مارکتینگ فرادرس مراجعه کنیn
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، اولین اولیت گوگل از زمانی که شروع به کار کرد، ارائه نتایج بهتر و دقیقتر برای جستجوی کاربران بوده است. در سالهای اولیه تاسیس گوگل، این شرکت فقط تعداد کمی از الگوریتمهای خود را به روز میکرد. اما با گذشت زمان، تعداد این بهروزرسانیها بیشتر شد و اغلب آنها حتی اعلام هم نمیشدند. این بدان دلیل است که گوگل میخواست نتایج جستجوی با کیفیت و ارتباط بالاتر را ارائه دهد و از دستکاری کاربران در این سیستم جلوگیری کند.
از آن زمان تا کنون، گوگل هر سال هزاران بهروزرسانی روی الگوریتمهای خود انجام میدهد. برای مثال در سال ۲۰۱۸ میلادی، توسعهدهندگان گوگل حدود ۳۰۰۰ تغییر در الگوریتمهای خود ایجاد کردند. البته بعضی از این بهروزرسانیها، از نظر سئویی برای سایت اهمیت زیادی ندارند، اما میتوانند روی میزان دیده شدن سایت شما تأثیر بگذارند و لازم است که سایت خود را مطابق با الگوریتم های گوگل سئو کنید.
به طور کلی گوگل فاکتورهای سئویی خود برای رتبهبندی SERP ها را فاش نمیکند. به همین خاطر کسی چیز زیادی در مورد الگوریتم های گوگل برای سئو نمیداند؛ به عبارتی، هیچکس کاملاً مطمئن نیست که برای تضمین اینکه صفحه سایت او در رتبههای برتر قرار بگیرد، چه فاکتورهایی را باید در نظر داشته باشد. اما با این حال، خلاصهای از فاکتورهایی که ما تا به حال از الگوریتم های رتبهبندی گوگل فهمیدهایم به شرح زیرند:
در مجموع میتوان گفت که گوگل روی تجربه کلی کاربر (UX) در یک سایت خاص، تاکید بیشتری دارد. بنابراین، هرچه تجربه کاربر در یک صفحه خاص بهتر باشد، صفحه بازدید بیشتری خواهد داشت.
گوگل هر روز تغییرات جزئی در الگوریتمهای خود ایجاد میکند و حتی ممکن است در طی ۲۴ ساعت، چندین بهروزرسانی منتشر کنند. این تغییرات معمولاً کوچک هستند و احتمالاً افتی در رتبه صفحات سایت شما ایجاد نخواند کرد. اما این موضوع در مورد بهروزرسانیهای اصلی (core updates) صدق نمیکند.
این تغییرات، بزرگتر و گستردهتر از سایر تغییرات هستند و گوگل آنها را تنها چند بار در سال انجام میدهد. بهروزرسانیهای اصلی، الگوریتم های گوگل سئوی سایت شما را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار میدهد و شما باید حداقل یک یا دو بار در سال، مراقب آنها باشید. پیشنهاد میکنیم آموزش اصول سئو فرادرس را برای آشنایی بیشتر با الگوریتمهای گوگل مشاهده کنید:
گوگل از سالهای ابتدایی تاسیس خود اقدام به طراحی الگوریتمهای مختلف کرد. اولین الگوریتمهای اساسی گوگل در سال ۲۰۰۳ طراحی و معرفی شدند. از آن زمان تا به امروز (سال ۲۰۲۲)، بهروزرسانیهای مختلفی روی این الگوریتمها ایجاد شدند که عملکرد هر یک را به کل تغییر داده است. الگوریتمهای اصلی گوگل از سال ۲۰۱۰ تا کنون عبارتند از:
برای مشاهده تمام آپدیتهای الگوریتمهای گوگل از ابتدا تا امروز میتوانید به این لینک در وبسایت moz مراجعه کنید. اما برای درک بهتر عملکرد الگوریتم های گوگل سئو، خلاصهای از بهروزرسانیهای تاریخی کلیدی و تأثیر آنها بر استراتژیهای رتبهبندی صفحات وب را در ادامه بررسی میکنیم.
این الگوریتم با اقدامات منفی مانند keyword stuffing (استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی) و انتشار محتوای تکراری روی سایت مقابله میکند. برای این منظور، الگوریتم پاندا فاکتور “quality score” به معنی امتیاز کیفیت سایت را معرفی کرد که رتبهبندی صفحات سایتها را بر اساس میزان درک افراد از محتوا انجام میدهد و نه بر اساس تعداد کلمات کلیدی آنها.
این الگوریتم مستقیماً با تاکتیکهای «سئوی کلاه سیاه» مانند به کار بردن دایرکتوری لینک و بک لینکهای اسپم مبارزه میکند. همچنین مانند الگوریتم پاندا، به keyword stuffing هم توجه میکند. هدف الگوریتم پنگوئن این بود که برای بهبود رتبه سایت در نتایج جستجو، از لینکدهیهای زیاد و مصنوعی استفاده نکنیم و به جای آن به سمت تولید محتوای باکیفیت بالا برویم که فقط لینکهای ارزشمند و جذاب در آنها گنجانده شده است.
تمرکز کلی این الگوریتم روی پر کردن شکاف بین کلمات کلیدی مورد استفاده مردم و نوع محتوایی بود که واقعاً میخواستند پیدا کنند. به عبارت دیگر، هدف آن انسانی سازی موتور جستجوی گوگل و انتقال آموزندهترین و مرتبطترین محتوا به صفحه اول بود. سئوکاران برای پاسخ به این الگوریتم، کلمات کلیدی سایت خود را بیشتر تغییر دادند و عبارات جستجوی مرتبط را نیز به محتواهای خود اضافه کردند تا شانس بیشتری برای برآورده کردن انتظارات کاربران و در نتیجه، بهبود رتبه خود در نتایج جستجو، داشته باشند.
گوگل در سال ۲۰۱۵، افزونهای از الگوریتم مرغ مگس خوار را با نام RankBrain منتشر کرد. این افزونه صفحات سایت را بر اساس اینکه تا چه حد به هدف جستجوی کاربر پاسخ میدهند، رتبهبندی میکند. به عبارت دیگر الگوریتم RankBrain، به مرتبطترین و آموزندهترین محتوا برای یک کلمه کلیدی یا عبارت جستجو، رتبه برتری میدهد. شما میتوانید با تحقیق در مورد نیتی که کاربران از جستجوی هر کلمه کلیدی دارند و نوشتن محتوای غنی و باکیفیت برای برآورده کردن انتظارات آنها، با موفقیت از RankBrain عبور کنید.
الگوریتم کبوتر روی بهبود جستجوی محلی متمرکز است. این الگوریتم برای کاهش شکاف بین الگوریتم جستجوی محلی گوگل و الگوریتم وب گوگل طراحی شده است؛ از این طریق، عملکرد پارامترهای رتبهبندی روی سایتهای که سئوی محلی شده بودند، بهبود یافت. الگوریتم کبوتر باعث شد که دستیابی کسبوکارهای کوچک به مخاطبان محلیشان آسانتر شود. بنابراین اگر کسبوکارهای کوچک بهترین شیوههای اولیه سئو (مانند دریافت بک لینک و افزایش اعتبار دامنه) خصوصاً سئوی محلی را روی سایت خود اجرا کنند، میتوانند شانس رتبهبندی خود را افزایش دهند.
این الگوریتم گوگل که با عنوان “mobile-friendly” نیز شناخته میشود، در سال ۲۰۱۵ منتشر شد. این اولین الگوریتم بزرگی بود که طبق نوآوری جدید گوگل یعنی «mobile first index» عمل میکند. برای اینکه صفحهای mobile-friendly در نظر گرفته شود، باید الزامات بصری خاصی از جمله طراحی واکنشگرا (Responsive) را برآورده کند. بنابراین صفحات وبی که نسخه سازگار با موبایل نداشته باشند، در نتایج خیلی پایین جستجوی گوگل قرار میگیرند.
این الگوریتم که مخفف عبارت Bidirectional Encoder Representations from Transformers به معنی «رمزگذاری دوطرفه برای مبدلها» است، یک سیستم یادگیری ماشین (machine learning) برای پردازش زبان طبیعی است. این مفهوم مربوط به هوش مصنوعی است و فقط نحوه عملکرد و تاثیر آن روی سایت، برای سئوکاران اهمیت دارد. الگوریتم برت به موتور جستجوی گوگل کمک میکند تا بفهمد که هر کلمه در یک جمله، چه معنا و مفهوم برای انسان دارد. از این طریق، گوگل عبارات جستجو را به طور مؤثرتری درک میکند و تعیین میکند که کدام محتوا، کیفیت بالاتر و مرتبطتری با عبارتهای جستجوی کاربر دارد. برای اینکه بتوانید سایت خود را برای این الگوریتم از الگوریتم های گوگل سئو کنید، باید نحوه تولید محتوای خود را به گونهای تغییر دهید که به کار بردن کلمات کلیدی خاص اهمیت کمتری پیدا کنند و زبان طبیعی مرتبط با کلمات کلیدی خاص، اهمیت بیشتری داشته باشد.
در این بخش دو نمونه از بهروزرسانیهای اصلی و جزئی منتشرشده از الگوریتم های گوگل طی چند سال گذشته و تاثیر آنها بر سئوی سایت را بررسی میکنیم.
این الگوریتم به گوگل این امکان را داد تا بخشهای خاصی از یک صفحه وب را در نتایج جستجو رتبهبندی کند. در گذشته، فهمیدن هدف کاربران از جستجوهای بسیار خاص برای گوگل دشوار بود، زیرا پاسخهای آنها اغلب در محتواهای خاص وبسایتها مدفون بودند. بنابراین انگیزه گوگل از این بهروزرسانی این بود که هدف جستجوی کاربران از یک عبارت خاص را راحتتر پیدا کند.
راهحل آن هم این بود بود که گوگل هنگام در نظر گرفتن مرتبطترین نتایج جستجو برای رتبهبندی، محتوا و معنای قسمتهای خاص دیگر آن محتواها را نیز در هر صفحه وبسایت در نظر بگیرد. برای اینکه سایت خود را در مقابل پسیج رنکینگ الگوریتم های گوگل سئو کنید، باید به سئوی داخلی سایتتان اهمیت بیشتری بدهید. برای مثال، تگهای هدر در پایین صفحه اهمیت بیشتری پیدا میکنند. همین امر در مورد کلمات کلیدی طولانی (long-tail) نیز صدق میکند. همچنین، انگیزه بیشتری برای نوشتن محتواهای طولانی وجود دارد، زیرا گوگل اکنون میتواند بهتر آن را تجزیه کند.
در این بهروزرسانی، سه معیار رتبهبندی صفحهی جدید به معیارهای هستهای گوگل یا Core Web Vitals اضافه شد که عبارتند از:
این معیارها قبلا شامل سازگاری با تلفن همراه، امنیت، مرور ایمن و میانافزارهای مزاحم بودند، اما این سه سیگنال جدید، سرعت بارگذاری، میزان ریسپانسیو بودن و ثبات بصری یک وبسایت را اندازهگیری میکنند تا تجربه کاربر روی سایت را به طور کاملتری بررسی کنند. برای دیدن عملکرد یا performance سایت خود از طریق این پارامترها، باید از ابزار GTmetrix کمک بگیرید.
گوگل تا به حال آپدیتهای زیادی از الگوریتمهای خود منتشر کرده است و این انتشار تا سالهای آینده نیز ادامه خواهد داشت. توجه کنید که نیازی به ردیابی تک تک تغییراتی که گوگل در الگوریتم خود انجام میدهد، وجود ندارد. اما بسیار مهم است که از آپدیتهای اصلی (core updates) گوگل مطلع باشید تا استراتژی سئوی سایت خود را بر اساس آنها تغییر دهید. برای اطلاع از آپدیت الگوریتمهای گوگل سئو سه راه دارید:
برای تکمیل اطلاعات خود درباره سئو و بهینه سازی سایت برای الگوریتمهای گوگل از آموزش تکمیلی سئو در فرادرس استفاده کنید: